Sänk ditt blodtryck

Läs om hur du själv kan påverka ditt blodtryck och din allmäna hälsa

Läkemedel som används för att sänka blodtrycket

Huruvida man behöver läkemedel för att sänka avgör din läkare när det konstaterats att blodtrycket är på en potentiellt farlig nivå. Du kan också ordineras medicin om det finns faktorer som ökar riskerna.

Generellt är det 5 olika typer av medicin som ordineras:

  • Betareceptorblockerare-

Hjälper till att minska på stresshormoner vilket gör att blodtrycket minskar.

  • ACE-hämmare-
  • Angiotensin II är ett kärlsammandragande ämne som kroppen själv producerar. ACE-hämmare hindrar bildandet av det ämnet.
  • Diuretika-

Är vätske- och saltdrivande vilket hjälper vidga blodkärlen.

  • Kalciumflödeshämmare-

Hindrar kalciumflödet till muskelcellerna så att inte kärlen dras samman vilket i sin tur minskar trycket.

  • Angiotensin II receptorblockerare-

Blockerar ämnet Angiotensin II som skrivs ovan.

Kost för lägre blodtryck

Det finns mängder av studier kring kost och blodtryck och allmänt påstår att man ska äta mycket frukt och grönt; tomat, rucola, rödbetor och grönkål lyfts gärna fam. Generellt ska man gärna äta varierat men mycket grönt. Det man kan vara lite försiktig med är frukt med hög fruktsockerhalt så som mogna bananer, vindruvor, vattenmelon, apelsiner m.fl. Här är det extra viktigt att äta med måtta och inte BARA få sitt gröna intag baserat på söta frukter.

Fisk och skaldjur främjar för god hjärthälsa med nyttiga fetter och omega-3

Baljväxter så som bönor och linser av olika slag; har mängder av nyttoämnen som kalium och magnesium samt protein och fiber.

Frön och nötter samt vegetabiliska fetter såsom olivolja, avokado (även som olja) och andra vegetabiliska oljor. Frön kan man torr-rosta och ha över en matig sallad, nötter kan man hacka ner över yoghurten eller ta en näve av som mellanmål.

Dessa ovan är alltså exempel på råvaror man ska fokusera på att få i
sig. Sedan finns det råvaror som man generellt behöver dra ner på samt för
vissa helst utesluta:

 

Mättat fett och transfetter

Hjärt-och kärlsjukdomar ökar man risken att få om man äter en stor mängd av dessa fetter. Mejeriprodukter, kött och chark har ofta en hög andel mättat fett så det är en bra idé att dra ner på dessa. Transfetter kopplas oftast till snabbmatsindustrin men hittas också i en del mejeriprodukter.

Socker

Denna fara är tudelad. För mycket socker gör att man ökar i vikt vilket i sin tur kan leda till kardiovaskulära problem men på senare år har man funnit fler kopplingar till högt blodtryck än hos salt.

Salt

För mycket salt påverkar njurarna vilket i sin tur höjer blodtrycket. Salt brukar vara bland det första man blir ombedd att dra ner på när man har för högt blodtryck.

Lakrits

Stora mängder lakrits bör undvikas då det innehåller ämnen som påverkar saltmängden i kroppen.

Träning är också viktigt

Det är nu vedertaget att fysisk aktivitet som utför regelbundet bidrar att sänka blodtrycket. Det är dock viktigt att det då är aktivitet som har samma intensitet under hela passet. Man ska undvika högintensiva och explosiv träning så bra exempel på rätt träning är joggning/promenad, simning, cykling, Tai Chi eller yoga är ypperliga träningsformer.

Sänk ditt blodtryck idag

Images: WOCinTechChat, Bike: 1, 2, 3