Om blodtrycksmätare

Hur fungerar de och vad läser de av?

Andra Följdsjukdomar

Blodtrycksmätare används idag inte bara av vården utan också av privatpersoner. Det har blivit allt vanligare att köpa hem en blodtrycksmätare så att man själv kan hålla koll på sitt blodtryck.

Att använda en mätare är enkelt, du behöver bara linda om överarmen med den rem eller manschett som fästes med kardborre. Kopplat till manschetten runt armen finns en mätare samt en pump (manuell eller elektrisk). Trycket i remmen får man med hjälp av pumpen som ökar i omfång genom att den fylls med luft. Trycket ökar då mot armen då den för varje pumpning spänner åt armen och blodtillförseln påverkas. Det är här, när trycket är som högst som det mäts. Idag så säljs det främst elektriska mätare för hemmabruk, läs mer om vilka som är bäst i test.

blood-pressure-949092_640

När man mäter och hur man läser mätaren

Rekommendationen är att alltid mäta samma tid på dygnet men också vid tre olika tider på dygnet. Ska man endast mäta en gång så kan det vara en bra idé att göra det innan första kaffekoppen eller den första måltiden så att man vet att detta inte påverkar kroppen. Det allra bästa är om man mäter tre gånger per dag i tre dagar i sträck för att vara helt säker på mätningen.

Beroende på vilken mätare man har så kan det variera något men det som är gemensamt hos alla är att den visar tre olika siffror:

  • Det systoliska värdet/trycket= Det övre trycket

Det övre trycket visar på trycket i dina blodkärl och bör ligga under 135 – 140 för att anses normalt

  • Det diastoliska värdet/trycket= det undre trycket

Det undre mäter trycket i hjärtat när det vilar och bör ligga under 90 för att anses vara normalt.

  • Pulsen

Blodtrycket kan påverkas av pulsen så för att vara säker på att mätningen är korrekt behöver du se till att vara helt avslappnad och lugn.

Pulsen varierar om du är kvinna eller man samt av hur vältränad man är. Vad som anses vara ”normal” vilopuls kan därför variera en hel del men tumregeln för båda könen kan man säga att man bör försöka ligga på mellan 60 – 70 som mest. Under det tyder oftast på att man är bättre tränad och har därför en lägre vilopuls.

Ta tag i din hälsa idag